Zlatari.ro proiect ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre Biserica Zlatari. Pentru o vizualizare corecta și atrăgătoare a informaților este necesar ca mecanismul Java Script să fie activat.
Parohia ZLĂTARI - BUCUREȘTI, România

Știri și Evenimente


Hramul Bisericii Zlătari din București

[2018-10-04]

Biserica Zlătari din Protopopiatul Sector 3 Capitală și-a sărbătorit ieri, 2 octombrie 2018, ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și pe Sfânta Muceniță Iustina fecioara. Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu acest prilej de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Încă din ajunul sărbătorii, credincioși bucureșteni, dar și pelerini din țară s-au închinat la mâna dreaptă a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian. Racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinare în afara locașului de cult. Sărbătoarea hramului a debutat luni, 1 octombrie, când a fost săvârșită slujba Privegherii, apoi Acatistul Sfinților Ciprian și Iustina. După slujbă, părintele Ciprian Apetrei, slujitor la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche și ostenitor al „Ziarului Lumina”, a vorbit despre sfârșitul martiric al Sfinților Ciprian și Iustina, modele de mărturisire a credinței pentru creștinii din societatea de astăzi.
În ziua hramului, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și minunile Sfinților Ciprian și Iustina, evidențiind că, după convertire, Sfântul Ciprian a devenit un înflăcărat propovăduitor al creștinismului. Ierarhul a subliniat faptul că prezența moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian la Biserica Zlătari din Capitală reprezintă un dar deosebit atât pentru sfântul locaș de cult, cât și pentru creștinii Capitalei. „De multe ori suntem încercați și ispitiți în felurite chipuri. Meșteșugirile diavolului, meșteșugirile lumii întunecate sunt deosebite și știm din Patericul sfinților egipteni și din alte cărți duhovnicești că sunt foarte multe chipurile în care diavolul caută, chiar dacă am fost botezați și avem dreapta credință, să ne corupă prin fapte rele. Trebuie ca noi, creștinii, să fim conștienți de acest lucru și să avem acea viziune interioară pe care a avut-o Sfânta Iustina. Desigur că singuri nu reușim acest lucru. Dar îi avem pe părinții duhovnicești la care ne mărturisim, iar ei pot să vadă mai bine ce se petrece în interiorul și în viețile noastre. Să avem această tărie duhovnicească să vedem răul care ne ispitește, care ne încearcă și ne erodează calitățile sufletului”, a evidențiat PS Părinte Ieronim Sinaitul.
„Însemnarea cu semnul Sfintei Cruci ne izbăvește de toate ispitele”
În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța mărturisirii credinței creștine într-o lume secularizată. „Să ducem lupta duhovnicească, păzindu-ne și cunoscând duhurile care ne ispitesc și înŹcercând să rezistăm în fața tuturor tentațiilor care vin de la cel rău. Să ne ajute Dumnezeu să sporim în credință, în dragoste și în iuŹbire mărturisitoare față de semeni și față de Hristos, în așa fel înŹcât sufletele noastre să se umple de puterea numelui Mântuitorului, care este înfricoșător pentru diavoli. Însemnarea cu semnul Sfintei Cruci ne izbăvește, ca oarecând pe Sfânta Iustina, de toate ispitele și încercările pe care le avem în viață. Să nu nesocotim aceste mijloace pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziție”, a mai spus ierarhul.
Din soborul de slujitori care s-au rugat ieri împreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul au făcut parte: părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari; părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou; părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche, precum și alți slujitori.
La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii locașului de cult trecuți la Domnul. Pentru credincioșii care au participat la hram, Parohia Zlătari din București a pregătit pachete cu hrană și alte daruri.
(Arhid. Ștefan Sfarghie, Ziarul Lumina, 3.10.2018)

Sursa: Ziarul Lumina


Contor accese: 458, Ultimul acces: 2019-12-10 16:43:13

Web Design Losonczy.ro